El CSCAE i les associacions veïnals presenten una guia per contribuir a la rehabilitació de 10 milions d'habitatges

El dissabte 11 de novembre a les 11.30 h, es presenta a la seu del COAC de Barcelona la 'Guía vecinal de rehabilitación', impulsada per la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals (CEAV) i el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE).

Juntament amb la guia, es presenta també el vídeo 'Rehabilitar, paso a paso' , que sintetitza les diferents fases per afrontar un projecte de rehabilitació amb garanties. Aquests dues eines són els primers fruits de l'acord entre el CSCAE i la CEAV per promoure la cultura de la rehabilitació d'habitatges i edificis, en el marc del projecte “RehabilitAcción Ciudadana”.

Programa de la jornada
Benvinguda:
· Guillem Costa Calsamiglia, degà del COAC
· Julio Molina, president de la Confederació Estatal d'Associacions Veïnals
· Elsa Ibardirectora de programes Europeus de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya
· Anna M. Font i Morera, directora del programa dels Fons Europeus en matèria de rehabilitació i regeneració de l'Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona

Presentació dels materials:
· Elvira López, coordinadora de la Xarxa d'Oficines de Suport a la Rehabilitació del CSCAE
· Marta Martínez, coordinadora de l'Oficina Tècnica de Rehabilitació del COAC
· Manuel Arnal, president de la Federació d'Associacions de Barris de Saragossa

Torn obert de preguntes dels assistents.

Inscripcions

Per assistir a la jornada, inscriu-t'hi aquí.

Dues eines de gran utilitat
A un país com el nostre, on la taxa de rehabilitació del parc edificat se situa molt per sota dels nivells necessaris per assolir els objectius climàtics marcats per la Unió Europea per al 2050, aquest material didàctic té la voluntat de facilitar el procés de rehabilitació dels més de 10 milions d'habitatges que necessiten afrontar aquesta transformació, sense oblidar aspectes importants com l'accessibilitat i la funcionalitat.

Així, el material divulgatiu vol apropar a la ciutadania els conceptes clau de la rehabilitació d'una forma molt pràctica i amb un llenguatge senzill, donant resposta a les principals preocupacions detectades per les entitats veïnals, i serà utilitzat per les associacions de veïns i les Oficines de Suport a la Rehabilitació dels Col·legis d'Arquitectes per difondre la rehabilitació entre la població.

La guia, especialment adreçada a dirigents veïnals, assenyala la importància de rehabilitar amb una visió global i en detalla els principals beneficis, entre els quals es troben la millora de la salut i l'estalvi energètic. D'una forma àgil, explica com es pot accedir als diferents tipus d'ajuda disponibles, i els documents necessaris per diagnosticar i planificar una obra i estalviar recursos.

D'altra banda, el vídeo mostra l'experiència del Barrio del Aeropuerto, a Madrid, un exemple paradigmàtic de rehabilitació integral, amb intervencions en façanes, finestres i cobertes adreçades a la millora energètica.