FER LA VIDA MÉS FÀCIL ALS USUARIS

El confort és un estat de benestar físic, mental i social. Així, la confortabilitat és sinònim de qualitat de vida, de benestar per a les persones i de felicitat.

Precisament una de les funcions principals de l’arquitectura és fer espais en els quals les persones hi puguem desenvolupar, de manera confortable, les activitats per a les quals han estat concebuts: habitatges, escoles, oficines, comerços, parcs…

Hem de disposar d’ambients agradables on puguem desenvolupar les nostres activitats de manera plàcida, espais que ens facin sentir a gust. Potenciar aquest sentiment s’aconsegueix amb l’ús de la llum natural, colors i materials agradables, espais amb una superfície adient, que siguin càlids i acollidors, amb filtres arquitectònics adequats entre l’espai exterior i l’interior, etc. En resum, la demanda d’una vida confortable troba resposta en les arquitectures que generen bona habitabilitat.

L’arquitectura en general, la qualitat dels espais, són importants, com també ho són els tancaments físics —finestres, façanes, cobertes, tipus de calefacció, tipus de refrigeració…—, determinants per assolir els nivells de confort desitjables a l’interior dels nostres habitatges i edificis.

L’optimització i qualitat arquitectònica de l’espai, l’adequació de les temperatures a cada estació de l’any o l’adopció de mesures per combatre els problemes d’humitat i soroll són algunes de les intervencions a tenir en compte per assegurar aquest confort.

En qualsevol cas, és important tenir en compte els dos nivells de confortabilitat: el real, que reflecteix les condicions i qualitat de l’entorn, i la percepció de confortabilitat, que va molt més enllà i ens acosta a la felicitat.

NIVELLS DE CONFORT ESTÀNDARD EN UN HABITATGE

ESTACIÓ HABITATGE (CAUSA) TEMPERATURA OPERATIVA HUMITAT RELATIVA
Edificis confortables i habitables 1
Estiu
23 - 25º 45 - 60 %
Edificis confortables i habitables 2
Hivern
21 - 23 º 40 - 50 %

ESTACIÓ TEMPERATURA OPERATIVA HUMITAT RELATIVA
Edificis confortables i habitables 3
Estiu
23 - 25º 45 - 60 %
Edificis confortables i habitables 4
Hivern
21 - 23 º 40 - 50 %